Een uitspraak die me nog altijd bijstaat uit de opleiding tot register controller is: “de praktijk is vele malen weerbarstiger dan de theorie doet vermoeden”. Deze uitspraak is me niet alleen bijgebleven, in de periode na de opleiding liep ik regelmatig tegen dit fenomeen aan. Bij elke grote (en kleine) verandering, bij alle nieuwe ontwikkelingen, het is een wetmatigheid die telkens terugkomt. Het maakt de praktijk tot een belangrijke leerschool, zoals de Engelsen vaak zeggen: “the proof of the pudding is in the eating”.

Waneer de theorie de praktijk ontmoet ontstaat wrijving

Denk maar eens terug aan een willekeurige verandering in de organisatie die je hebt meegemaakt. In de theorieboeken is veel te vinden over verandering en verandermanagement. Een verandering moet je nauwkeurig plannen. Je moet nadenken over de communicatie, het verhaal achter de verandering goed op orde hebben en een idee hebben over het meekrijgen van mensen. Want weerstand hoort ook bij verandering. Om daar mee om te gaan plan je een kick off en interventies, organiseer je bijeenkomsten en workshops. Een goed plan is essentieel. En op basis van de theorie zet je die verandering in. En dan begint het pas echt. Ondanks de zorgvuldige planning blijkt de weerstand groter dan verwacht en ontstaat de noodzaak verder bij te sturen of de plannen te herzien. Af te wijken van het plan en te improviseren. Bij te sturen en door te zetten. Veranderingen stranden niet voor niets regelmatig.

Nieuwe technologie en de praktijk

Ook bij het adopteren van nieuwe technologie is de praktijk vaak een harde leerschool. Aannames kloppen niet, mensen hebben moeite met de nieuwe technologie en processen lopen toch net even anders dan ze op papier zouden moeten doen. Nieuwe uitdagingen verschijnen aan de horizon en vragen om nieuwe oplossingen. Neem de implementatie van ERP systemen als voorbeeld. In theorie is dat een gestroomlijnd proces, gedefinieerd met heldere stappen en mijlpalen. In de praktijk lopen organisaties vaak tegen uitdagingen aan die ze niet hadden voorzien. Processen lopen anders dan gedacht en kennen veel uitzonderingen. Mensen moeten anders gaan werken en hebben daar moeite mee. Datadefinities verschillen door de organisatie heen. Waardevolle data wordt niet opgeslagen of blijkt niet in de systemen te zitten. Het is de praktijk die het succes van de implementatie uiteindelijk definieert.

Leren van de praktijk

Natuurlijk is een weerbarstige praktijk geen reden om een verandering niet in te zetten of een nieuwe technologie niet te omarmen. Verandering is noodzakelijk, en nieuwe technologie biedt mogelijkheden die organisaties beter laten functioneren. Maar wat kun je dan doen om je kansen op succes te vergroten? Leer van de praktijk! Zoek actief naar casuïstiek en succesverhalen. Maar kijk ook naar mislukkingen, waarom ging het mis? En leren van de praktijk kan goed door ervaringen uit te wisselen. Kijken waar anderen tegenaan lopen en kijken naar de oplossingen die zij kiezen. Zo krijg je waardevolle inzichten die je helpen in je eigen praktijk. Die je plan op voorhand aanscherpen op het gebied van valkuilen en succesfactoren. Anderen gingen je voor bij het implementeren van nieuwe technologie, bij het harmoniseren van datadefinities, bij het stroomlijnen van processen. Welke stappen zetten zij, waar lopen zij tegenaan en welke weg naar voren kiezen zij?

Digital Finance, een leergang die theorie en praktijk combineert

Finance on a Mission als antwoord op dit spanningsveld, in samenwerking met Next Level Academy en Transformation Forums, een masterclass reeks ontwikkeld die theorie en praktijk op een unieke manier bij elkaar brengt. In vijf dagen combineren we theorie ten aanzien van digitalisering van Finance met ervaringen uit de dagelijkse praktijk van organisaties die actief aan de slag zijn met digitalisering. Dat doen we met een mooie mix van sprekers die theorie en praktijk combineren. Frieda van Belle is de kerndocent tijdens deze reeks. Zij heeft een schat van ervaring in het adviseren van organisaties op het gebied van de digitale transformatie. Kees Veraart, een doorgewinterde Finance Director, treedt op als moderator en discussieleider. Haroon Sheikh, Hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, duidt de trends in digitale technologie in de omgeving van de organisatie. Koen Vink, Head of Accounting Operations bij AkzoNobel bouwt aan een effectieve en efficiënte Finance operatie. Matthijs Pouwer, Business Navigation Business Partner bij Ingka Group Digital | IKEA, vervult nu al de digitale business navigator rol die zo cruciaal is voor de toekomst van Finance. En Lodewijk Lockefeer, CFO van Royal Zeelandia geeft leiding aan de transformatie van Finance vanuit een heldere visie en aanpak. Deze masterclassreeks sterkt de Finance Professional die wil leren hoe digitalisering haar of zijn impact in de organisatie kan vergroten.

Meer informatie over de leergang vind je hier.