Als de pandemie één technologie een enorme boost heeft gegeven is het cloud technology. Waar organisaties voor de pandemie soms nog huiverig waren bij het inzetten van cloud technologie (vooral voor de core ICT systemen van de organisatie), lijkt de pandemie het sentiment over cloud technologie blijvend te hebben beïnvloed.  Het grootste zorgpunt rondom de inzet van cloud technologie was en is voor veel organisaties de veiligheid van de cloud. De ontwikkelingen van technologie om de cloud verder te beveiligen staan dus ook niet stil.

Een positieve impuls door Covid-19

Bij het uitbreken van de pandemie was één van de eerste maatregelen die de overheid nam het zoveel mogelijk thuis laten werken van mensen. Veel organisaties moesten binnen enkele dagen tot weken nagenoeg volledig over op remote werken. En dat gaat aanzienlijk gemakkelijker wanneer de systemen in de organisatie zijn gebaseerd op cloud technologie. Want cloud technologie maakt het krijgen van toegang tot de systemen nagenoeg onafhankelijk van de locatie. Voor sommige organisaties die al in de cloud zaten was het dan ook vooral zorgen voor voldoende laptops en door.

Veiligheid als zorgpunt

Het grootste bezwaar voor een transitie naar de cloud was (en is) de veiligheid van die cloud. Hoe veilig is je data, hoe gemakkelijk is de toegang tot de data en voor wie, en hoe kwetsbaar is cloud technologie voor een aanval van buitenaf? Het zijn vragen die vaak worden gesteld. De ontwikkelingen om de cloud verder te beveiligen gaan dan ook snel. De zogenaamde “hype cycles” van Gartner zijn altijd een mooi hulpmiddel om te kijken naar ontwikkelingen in technologie. De hype cycles geven voor belangrijke technologische ontwikkelingen aan wanneer deze technologie naar verwachting in een fase komt dat het breed wordt toegepast. Zo’n hype cycle bestaat ook voor technologieën gericht op de veiligheid van de cloud.  Handig wanneer je bezig bent met je ICT strategie of het gesprek over die strategie aangaat met de ICT verantwoordelijke.

Recent verscheen de “Hype cycle for cloud security” en via deze link kun je naar de hype cycle op de site van Gartner.