Workday deelt laatste trends in de Europese bankensector
Amsterdam, 7 september – De Europese banksector is al tijden rijp voor transformatie. Veranderende verwachtingen van consumenten, disruptie door nieuwe fintechs en de druk om kosten te verlagen en efficiënter te werken versterken het belang van digitale transformatie in deze sector. Toch belemmeren nieuwe en aanhoudende uitdagingen nog te vaak grootschalige digitale verandering.
Workday zet de belangrijkste obstakels voor de bankensector in hun digitale transformatie – en hoe ze hiermee omgaan – op een rij:
- Strijd om talent verhevigt, zoektocht keert zich inwaarts
De concurrentie om talent is tijdens de pandemie nog heviger geworden. Banken concurreren niet alleen onderling om veelgevraagde werknemers zoals ontwikkelaars, software engineers en data scientists, maar ook met technologiebedrijven en fintech-rivalen. Waar banken geen nieuw talent kunnen aantrekken, ligt de focus op het bijscholen van de bestaande medewerkers. Veel financiële instellingen lanceren ambitieuze omscholingsprogramma’s om een deel van de vaardigheidskloof te dichten. - Meer erkenning voor de noodzaak tot modernisering van de backoffice
Banken zien de noodzaak van digitale transformatie, maar lijken vaak te vergeten hun inspanningen op dat vlak af te stemmen op de bredere organisatiedoelen. Volgens onderzoek van Deloitte is er een gebrek aan ‘een gemeenschappelijke, strategische en business-first taal voor digitale transformatie in de hele organisatie’. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de modernisering van systemen. Zo heeft volgens Deloitte ‘slechts 11% van de banken de systemen dusdanig gemoderniseerd dat opkomende digitale technologieën gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd’. Terwijl er enorme investeringen zijn gemaakt in de frontoffice, draait de backoffice nog steeds op legacy-systemen en oude datamodellen. De wereldwijde lockdowns hebben financiële dienstverleners de noodzaak doen inzien om de backoffice te digitaliseren en processen en gegevens met elkaar te verbinden. Maar er is nog veel werk aan de winkel.
Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday zegt: “Banken hebben continu te maken met veranderingen in regulering en nieuwe disruptors die toetreden tot de markt. Dan heb je een platform nodig voor je backoffice dat de mogelijkheid biedt om wendbaar en schaalbaar te zijn. Het vermogen om met een flexibel datamodel nieuwe maatregelen in te voeren en nieuwe dimensies toe te voegen is essentieel.”
- Toenemende cyberdreiging richt zich steeds vaker op het individu Geavanceerde cyberaanvallen en bedreigingen van buitenaf zijn voor banken een hoog veiligheidsrisico. Toch is het de dreiging van binnenuit die de afgelopen twee jaar is toegenomen. Steeds vaker zijn mensen, niet de technologische infrastructuur, het primaire doelwit. Een toename van het aantal thuiswerkende werknemers zorgt ervoor dat banken steeds vatbaarder worden voor phishing en andere fraudemethoden. Dit dwingt hen tot operationele veranderingen. Instellingen moeten kunnen bepalen of gebruikers zijn wie ze zeggen dat ze zijn en dat ze zich gedragen op de manier die overeenkomt met hun profiel. Met oplossingen op het snijvlak van mensen, processen en technologie, pakken banken de dreiging op met een drieledige aanpak: preventie, detectie en reactie en analyse.
- Duurzaamheid verovert plek in het strategische hart van de bank Milieu, maatschappij en governance (Environment, Social, Governance, ofwel ESG) wordt een centraal aandachtspunt voor Europese banken. Bijna driekwart van de CEO’s bij banken gelooft dat toekomstige groei grotendeels bepaald zal worden door het vermogen te anticiperen op de overgang naar een duurzame economie, volgens onderzoek van KPMG. De meesten hebben echter moeite om te begrijpen wat dat werkelijk betekent voor hun bank in de toekomst. Vooral het krijgen van inzicht en gegevens om alle mogelijke gevolgen in kaart te brengen, blijkt een uitdaging. Om de nodige inzichten te leveren op het gebied van ESG zetten banken steeds vaker nieuwe technologieën in, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, als onderdeel van cloudgebaseerde oplossingen.
- Acceleration gap neemt verder toe, net als belang van data
Uit het Workday-rapport “Closing the Acceleration Gap: Toward Sustainable Digital Transformation” blijkt dat 55% van de leidinggevenden die het belang van digitale transformatie erkennen, toch aangeeft dat hun digitale strategie altijd of vaak wordt ingehaald door de eisen van de business. Deze ‘acceleration gap’ wordt steeds groter; de behoeften van de business ontwikkelen zich sneller dan de technologie, processen en cultuur die nodig zijn om die behoeften bij te houden.
“Ook voor banken en financiële instellingen geldt het gevaar van de acceleration gap,” zegt Hette Mollema. “De inzichten die ze nodig hebben om tijdige en betrouwbare zakelijke beslissingen te nemen en nauwkeurige forecasting op te stellen moeten sneller dan ooit vergaard kunnen worden.” Uit het rapport blijkt dat veel leidinggevenden binnen hun digitale transformatie aanpak dan ook prioriteit geven aan de toegang tot data.