In de financiële dienstverlening zullen organisaties die de meeste waarde uit hun data weten te halen het grootste concurrentievoordeel behalen in deze snel veranderende wereld. Het hebben van inzicht in data zorgt ervoor dat organisaties snel kunnen reageren op de behoeften van klanten en agile bedrijfsmodellen kunnen doorvoeren, zelfs in een crisis.

Om data op een effectieve manier in te kunnen zetten is één bron van waarheid nodig. Dat geldt voor alle data: operationele data, financiële data en HR-data, en dat allemaal in real-time. Deze opzet versnelt het afstemmingsproces en stelt bedrijven in staat om snel geïnformeerde beslissingen te nemen.

Bovendien stelt de naadloze samenvoeging van data uit frontend-systemen (de activiteiten) en data uit backoffice-systemen (zoals finance en HR) besluitvormers in de financiële dienstverlening in staat om beslissingen te nemen die aansluiten op de nieuwe behoeften van de organisatie.

Handelskantoor IMC laat datafeeds samenkomen

Tijdens een recent online evenement sprak Timothy Hall, Program & Project Management IT Lead bij het in Nederland gevestigde handelskantoor IMC, over de kansen die het ontsluiten van data bood voor hun klanten, zelfs tijdens de door de coronapandemie ongekende verstoring van de bedrijfsvoering. IMC werd in 1989 opgericht door twee handelaren die op de beursvloer van de Amsterdamse Equity Options Exchange werkten. Inmiddels is IMC uitgegroeid tot een internationale onderneming die voornamelijk handelt op basis van data en algoritmes.

“Ons bedrijfsmodel is gebaseerd op het bieden van de beste prijs, zowel aan de koopzijde als aan de verkoopzijde van de producten die we verhandelen, waarbij we onze marge halen uit het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs”, zegt Hall. “Hiervoor hebben we heel veel technologie nodig. We moeten een enorme hoeveelheid data kunnen consumeren.”

IMC gebruikt onderling verbonden data om er zeker van te zijn dat wat zij vanuit het bedrijf zien ook overeenkomt met de werkelijkheid. Ze hebben datafeeds die vanuit de frontoffice naar de backoffice gaan, maar ook datafeeds die vanuit de buitenwereld naar het backoffice gaan. Op die manier kan IMC er in real-time vanuit gaan dat wat de data weergeeft ook overeenkomt met wat er op dat moment in de markt te zien is.

Versnellen richting end-to-end digitale transformatie

Voor de coronapandemie stonden zaken als ‘betere naleving van regelgeving’ en ‘het verbeteren van producten en services’ hoog op de prioriteitenlijst van financiële dienstverleners. Maar nu zijn bedrijven steeds meer gaan richten op de vraag hoe ze de crisis kunnen gebruiken om te innoveren, de concurrentie snel af te zijn en de veranderende situatie het hoofd te bieden.

Om die overstap te maken zullen financiële dienstverleners de komende jaren drie ambities moeten waarmaken: een uitstekende customer experience, ‘zero backoffice’ (dat wil zeggen dat er een strategisch plan moet zijn met methodes, technologieën en systemen om de backoffice efficiënter, naadlozer en meer geautomatiseerd te laten werken) en wendbaarheid. Alleen door het omarmen van end-to-end digitale transformatie kunnen bedrijven in een continu en snel veranderende wereld overleven en groeien.