ASML is uitgeroepen tot winnaar van de Future Proof Finance Award 2022. Tijdens een award diner presenteerden drie prachtige finalisten (ASML, GrandVision en Heineken) een project dat een stap voorwaarts zet in het toekomstbestendig worden van Finance in de organisatie.

Organisaties zijn in beweging, net als Finance. De verdergaande digitalisering brengt een grote belofte met zich mee. Toch zien we in de praktijk dat initiatieven om te digitaliseren vaak niet het gewenste resultaat opleveren. Om organisaties te inspireren hoe ze digitalisering effectief in kunnen zetten organiseerde Finance on a Mission op 13 december 2022, samen met partners Deloitte, UiPath en Workday, voor de eerste keer de uitreiking van de Future Proof Finance Award.

De drie finalisten voor de award presenteerden op 6 december 2022 hun project aan een onafhankelijke jury, bestaande uit vier CFO’s en een hoogleraar. Na de presentatie gingen ze in gesprek met de jury om een scherper beeld te geven van de strategie, de impact en de geleerde lessen. Uit deze drie finalisten selecteerde de jury de eerste winnaar, die tijdens een diner op 13 december de trofee kreeg uitgereikt.

Heel verschillende, sterke initiatieven

De drie projecten waren verschillend in opzet en beoogd doel, maar de drie finalisten maakten indruk op de jury. De projecten hebben ieder een duidelijk aantoonbare stap voorwaarts gezet in de digitale transformatie. ASML bracht een project in waarbij een greenfield ERP implementatie werd ondersteund door andere technologie (Robotic Process Automation), zodat de kracht van het standaard houden van ERP wordt benut. GrandVision bereikte in korte tijd een enorme versnelling in het opleveren van resultaten, door eerst te kijken naar de extra mogelijkheden die voorhanden zijnde technologie bood. Heineken kwam met een project waarbij digitalisering op lokaal niveau wordt aangejaagd, binnen een gecentraliseerd corporate raamwerk.

Moeilijke keuze

Uiteindelijk kon uiteraard maar één project de trofee mee naar huis nemen. Dat was geen gemakkelijke keuze. Juryvoorzitter Joost Folkers (CFO Unilever Ice Cream Europe & Unilever Nederland) licht de keuze voor ASML toe: “De drie projecten hebben allemaal een mooie stap gezet in het future proof maken van Finance. ASML maakte een duidelijke combinatie van standaarden, efficiency, compliance en governance in het oplossen van een breed gevoeld probleem in de organisatie. GrandVision won snelheid en herstelde vertrouwen in Finance door korte iteratieve stappen te zetten met stakeholders. Heineken ontwikkelde een raamwerk dat lokale digitalisering, dicht bij de business ondersteunt, met indrukwekkende besparingen tot gevolg. Onze keuze voor ASML is vooral ingegeven door het feit dat verschillende soorten technologie worden gecombineerd, met een duidelijk focus op een op te lossen issue, en met oog voor betrouwbaarheid en governance van het proces. Digitalisering wordt zo geen “black box”.

Over de Future Proof Finance Award

De Future Proof Finance Award is in het leven geroepen om Finance organisaties te inspireren verder in te zetten op digitalisering. Door goede en aansprekende projecten een podium te geven helpt deze award Finance organisaties uitdagingen waar ze tegenaan lopen in het digitaliseren te overwinnen. De snelheid van verandering verschilt enorm, en soms is een inspirerend voorbeeld precies wat nodig is om de volgende stap te zetten. De jury voor de Future Proof Finance Award 2022 bestond uit:

  • Joost Folkers, CFO Unilever Icecream Europe & Unilever Netherlands, voorzitter
  • Frank Verbeeten, Professor of Accounting University of Amsterdam, secretaris
  • Johan Benning, CFO IMC
  • Ingrid Tigchelaar, Manager Financiën en Zorgadministratie Dijklander Ziekenhuis
  • Marc Toebes, CFO DPD NL