Digitale technologie speelt een steeds belangrijker rol in de organisatie, en de hoeveelheid data die beschikbaar is voor organisaties is enorm. De combinatie van digitale technologie en data zorgt voor ongekende mogelijkheden om snel en dynamisch te reageren op de omgeving van de organisatie. En die omgeving is er niet stabieler op geworden, dus we kunnen alle hulp gebruiken om tot goede besluiten te komen. Goede besluiten die zoveel mogelijk zijn gebaseerd op feiten. De toekomst kent een andere manier van besluitvorming dan het verleden. Op 13 oktober vond de najaarseditie van Finance on a Mission weer plaats. Het thema van dit jaar was “Finance als Decision Shaper”, en de rol van Finance als vormgever van besluiten stond daarmee centraal gedurende de dag.

Inspiratie in het hoe, Datagedreven werken concreet gemaakt

In de eerste bijdrage van de dag deelden Bernd Schlattmann (VP Finance Pon Holdings) en Ralf de Haan (Director Data & Analytics Pon) hun visie over de rol die data nu kan spelen in de organisatie. Zij gaven daarbij drie concrete voorbeelden die tot de verbeelding spraken. Een eerste voorbeeld ging in op de rol die het koppelen van data kan spelen bij het verbeteren van bestaande businessmodellen voor de verkoop van fietsen. Het tweede voorbeeld liet zien hoe data en A.I. een traditioneel Finance proces, forecasting, naar het volgende niveau tillen. Het laatste voorbeeld waar ze op in gingen gaf een mooie inkijk in hoe een business vraag: “hoe kunnen we het proces van schademelding aan het wagenpark optimaliseren”, met behulp van technologie en data leidde tot een compleet nieuw businessmodel. Vijf key takeaways sloten deze eerste bijdrage af.

De onbegrensde mogelijkheden van AI vragen om grenzen

Dat AI een steeds prominentere rol gaat spelen in de besluitvorming van de organisatie is wel duidelijk. Maar hoe kunnen we er voor zorgen dat die besluiten ook betrouwbaar zijn? In een virtuele bijdrage gaf Hinda Haned (professor of Data Science, Universiteit van Amsterdam) aan wat we bewust kunnen doen om de betrouwbaarheid van AI te garanderen. Betrouwbare AI is niet vanzelfsprekend, concrete voorbeelden van algoritmes die leiden tot verkeerde uitkomsten zijn voldoende voorhanden. De begrenzing en bewaking van de betrouwbaarheid van AI vraagt om gezond verstand, om grenzen aan de voorkant (bij het ontwerp en design) en om het blijven toetsen van de werking en uitkomsten. Voor Finance ligt hier een verantwoordelijkheid om op te pakken!

Een transformatie is meer dan technologie

Hoewel technologie een grote enabler is voor de rol van Finance, bleek uit de verschillende bijdrages en talkshows tijdens Finance on a Mission ook dat het vooral de mens is die een belangrijke rol speelt in de transformatie. Om te groeien in een rol als vormgever van besluiten is het voor Finance professionals essentieel te werken aan een goede ondersteunende rol richting de business. Met kennis van technologie, en met de menselijke vaardigheden om samen te werken met de business. Het echt begrijpen wat de belangrijkste drivers zijn van het succes van de organisatie stond bijvoorbeeld ook centraal in de bijdrage van Jack Korsten (auteur, spreker, boardroom consultant). Wat kan Finance doen om de organisatie te helpen sturen op die drivers die een organisatie laten ontsnappen aan de “commodity trap”. Die een organisatie omvormen tot een “7 sterren” organisatie, met een grote “wow” factor voor klanten.

We kijken terug op een mooie editie van Finance on a Mission. Een editie die vol zat met praktische inzichten en verhalen. Wij danken alle sprekers van deze editie van Finance on a Mission voor de mooie bijdrage die ze leverden aan het succes. Naast de eerder genoemde sprekers waren dat: Caroline Ammerlaan (CEO Talpa eCommerce), Mohamed Bouker ( Partner CFO Services Digital Finance Deloitte), Inge Hamilton (Head of Business Performance Controlling Wehkamp), Cor Hospes (Auteur, spreker, storyteller), Emily ter Poorten (VP Finance Commerce Albert Heijn & Ahold Delhaize Coffee Company), Regina Romeijn (EVP Business Strategy & Sustainability, Media.Monks), Paul Sanders (Journalist, moderator), Frank Verbeeten (Professor of Accounting, Universiteit van Amsterdam), Justyna Wagemakers (FP&A Manager, GrandVision), Jaap-Jan Wever (Regional Leader Benelux, UiPath).