Duurzaamheid is het verplichte PE-onderwerp voor 2023. Aan welke duurzaamheidsleerdoelen ga jij werken? Afhankelijk van je werkzaamheden en de context waarin je werkt, kan dat uiteraard verschillen. Wij helpen je daarbij.

Iedere accountant dient in 2023 minimaal acht uur te besteden aan ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid waarbij het onderwerp breed is ingestoken.

Dit betekent dat ook de thema’s Environmental, Social en Governance vallen binnen de PE-verplichting. De wijze waarop je invulling geeft aan de verplichting is vormvrij en zal (mede) afhankelijk zijn van het werkveld en het huidige kennisniveau.

 

De keuze is aan jou

De verplichting geeft je alle ruimte om díe onderdelen te leren die echt van meerwaarde zijn voor de eigen praktijk en ambitie. Of het nu gaat om leerdoelen die te maken hebben met de ESG-verslaggeving, je klanten juist informeren over de risico’s én kansen van deze duurzaamheidstransitie of het onderzoeken van duurzame businessmodellen, de keuze is aan jou.

 

Ontwikkelaanpak op maat

Om jou wat duidelijkheid te geven over dit verplichte onderwerp heeft de NBA op basis van de diverse werkvelden en ontwikkelniveaus een ontwikkelaanpak op maat ontwikkeld. Beide worden ter ondersteuning aangeboden; je bepaalt zelf je leerdoel en de wijze waarop je invulling geeft aan dat leerdoel.

Hoe werkt het?

Allereerst beantwoord je twee vragen:

 

  • Een vraag over jouw werkveld
  • Een reflectievraag over je kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid.

 

Aan de hand van deze twee vragen kom je uit bij een ontwikkeladvies. Daarbij geven we je enkele suggesties om je vanuit die positie verder te bekwamen. Of je nu een webinar kijkt, bij een collegiale intervisie participeert of een cursus volgt; de keuze is aan jou. Met zowel ontwikkelaanpak als het advies willen we je helpen bij de invulling van het verplichte PE-thema.

Leerdoelen, competenties of de suggesties zijn wellicht niet compleet of toereikend voor jouw situatie; ze zijn bedoeld om je te ondersteunen bij de keuzes die je zelf moet maken.

Hoe is de ontwikkelaanpak opgebouwd?

De ontwikkelaanpak is opgebouwd uit vier werkvelden en voor ieder werkveld vier ontwikkelniveaus:

 

  • Basisniveau
  • Onthouden en begrijpen
  • Toepassen en analyseren
  • Evalueren en creëren

 

Daarbij is het ene niveau niet beter dan het andere. Het gaat erom wat jouw werk, jouw rol van je vraagt. Het raamwerk kan helpen om je ambitie te formuleren, het naastgelegen ontwikkelniveau kan daartoe extra inspiratie bieden.

Oranje lijn

 

Dit artikel zoals het werd gepubliceerd op de NBA website:

https://www.nba.nl/kwaliteitsbevordering/permanente-educatie/verplicht-pe-onderwerp-2023/ondersteuning-pe-thema-duurzaamheid/