Duurzaamheid gaat verder dan alleen het bestrijden van klimaatverandering. Naast het milieu zijn sociale aspecten een belangrijk onderdeel. Sterker nog, van de Sustainable Development Goals heeft een groot aantal te maken met sociale aspecten. Voor iedere organisatie die met ESG bezig is staat ED&I hoog op de agenda. Op 14 juni 2022 organiseerden wij vanuit Transformation Forums een ronde tafel met als thema Equity, Diversity & Inclusion (ED&I). En in een streven naar een eerlijkere, meer diverse en meer inclusieve organisatie werken organisaties meteen effectief aan een aantal belangrijke sustainable development goals. Klinkt als een HR aangelegenheid, dus waarom besteden we hier aandacht aan op Finance on a Mission? Omdat HR en Finance elkaar hier als geen ander kunnen aanvullen en versterken!

Diversiteit en inclusiviteit, data maakt een verschil

Tijdens de ronde tafel gaf Mariël Tiemersma, Global Lead Equity, Diversity, Inclusion & Belonging bij Randstad, een inzicht in hoe zij data gebruikt voor het maken van ED&I gerelateerde beslissingen. Daarbij is data an sich niet nodig om doelen te stellen en richting te bepalen (het goede doen kan zonder data). Bovendien is data rond ED&I soms te positief, omdat groepen die een grote mate van homogeniteit kennen positief oordelen over bijvoorbeeld hoe inclusief zij zijn. Het feit dat data verzamelen rondom ED&I best een uitdaging geeft is echter geen reden om het verzamelen van data achterwege te laten. Het is een pre om vanuit data te kijken wat de vooruitgang is bij het realiseren van de verschillende doelen op het gebied van ED&I. En daarbij het verzamelen en aanscherpen van data steeds verder te verfijnen.

De juiste data, op de juiste manier gepresenteerd…

Een belangrijk punt is dus het krijgen van de juiste data. Door een kwantitatieve analyse kun je goed kijken of je op koers bent ten opzichte van de te realiseren doelen. Maar het is wel zaak om de juiste groep mensen te bereiken, met een voldoende diverse achtergrond. De vragen moeten bovendien goed passen bij een inclusieve organisatie. Data, prestatiemaatstaven en het rapporteren over en analyseren van afwijkingen op weg naar het realiseren van de organisatiedoelen. Dit is al decennia lang het domein van Finance.  Het vinden van de juiste data, op de juiste manier gepresenteerd, daar ligt een grote toegevoegde waarde voor de Finance functie. En precies daar kunnen HR en Finance elkaar helpen op een belangrijk thema als ED&I.