Momenteel zijn veel bedrijven bezig met experimenten en projecten op het gebied van de inzet van digitale technologie in organisaties. Daarbij worden sommige technologieën al veelvuldig ingezet of getest (denk aan Robotic Process Automation) en zijn andere technologieën nog verder van de werkvloer verwijderd (denk aan de Blockchain). En het was precies bij een bijeenkomst over de Blockchain, met Paul Bessems als spreker, dat ik besefte hoe relevant het voor Finance Professionals is om op de hoogte te zijn van technologische ontwikkelingen.

Hype of Niet?

Is de blockchain nu een hype of niet? En wanneer komen we in aanraking met goede praktische toepassingen van de blockchain (die er overigens al wel zijn)? Die vraag kun je niet beantwoorden zonder te snappen wat de blockchain is en hoe je de blockchain toe kunt passen. Zo blijkt voor de blockchain toch vooral compleet anders denken over organiseren een randvoorwaarde te zijn, en is dat organiseren nog veel belangrijker dan de technologie zelf. Dat snap je niet wanneer je slechts oppervlakkig kijkt naar de ontwikkeling zelf.

Uit onderzoek komt telkens weer naar voren dat organisaties verwachten dat de impact die technologie gaat hebben groot is. Ook blijkt dat Finance nog beperkt in aanraking komt met de inzet van nieuwe technologie. Hier ontstaat het gevaar dat je als Finance Professional gaat denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Waarom jezelf nu verdiepen in die nieuwe technologie, terwijl het nog maar de vraag is wanneer jij er daadwerkelijk mee wordt geconfronteerd?

Overschatting en onderschatting

Roy Amara was de eerste die aangaf dat “de mens technologie-gedreven verandering overschat op korte termijn, maar onderschat op lange termijn”. En dat is precies wat we nu weer meemaken met veel van de laatste technologische ontwikkelingen. Moeten we dan nu al van alles afweten van die ontwikkelingen? En moeten we onszelf dan nu al proberen voor te stellen hoe die ontwikkelingen voor ons kunnen werken, zelfs wanneer we er nog niet concreet mee worden geconfronteerd? Ik denk van wel.

Door jezelf er nu al in te verdiepen bereid je jezelf voor op een digitale toekomst, waarbij mens en technologie steeds nauwer samenwerken. Bovendien voorkom je zo onderschatting op de lange termijn. Dus verwerf kennis. Kennis over wat de verschillende ontwikkelingen inhouden en kennis over wat de verschillende ontwikkelingen kunnen betekenen. Kennis ook die je kan helpen om een gevoel te krijgen voor wanneer een technologische ontwikkeling echt door gaat breken. En dat is de sleutel tot je succes, een gevoel ontwikkelen voor het wanneer van het doorbreken van digitale technologieën. Zo ontwikkel je een digitale radar.