Eilika Regenbrecht, Country Lead Nederland, bij Pleo

Traditionele financiële afdelingen zijn lang gezien als plekken waar medewerkers zich vooral bezighielden met tabellen en cijfers. Maar tijden zijn veranderd: financiële leiders krijgen namelijk steeds meer de rol van een strategische partner van de CEO. Dankzij een centrale rol in de organisatie kunnen zij invloed uitoefenen op innovatie, efficiëntie en de toekomstige strategie.

Recent onderzoek laat een verschuiving zien in de werkwijze van CFO’s. De meest recente McKinsey Global Survey naar de rol van de CFO wijst uit dat de huidige financiële leiders vaak betrokken zijn bij strategie- en managementbeslissingen op de lange termijn, en twee derde betrokken is bij digitale transformatie. Ook ons eigen onderzoek naar de

Staat van Uitgaven 2023, laat zien dat dat 97% van de zakelijke beslissers in Europa een verandering ziet in de invloed van de CFO in het hele bedrijf.

De CFO anno 2023
Een CFO anno 2023 heeft vele verantwoordelijkheden, waaronder technologie, crisismanagement en strategie. Het bewustzijn dat digitale technologie moet worden omarmd om efficiëntie te stimuleren en kosten te verminderen is steeds groter geworden. Daarnaast investeren ze meer in slimme geautomatiseerde en digitale systemen die de financiële afdeling zelf ook helpen om te innoveren.

De recente pandemie, de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen, de inflatie en onzekere economische tijden hebben veel verandering teweeggebracht. Het bieden van transparantie is voor een CFO een van de belangrijke taken geworden. Om het bedrijf in de juiste richting te sturen, is het belangrijk dat CFO’s goed sturen op de KPI’s en doelstellingen. Door gebruik te maken van data kunnen zij bedrijf laten zien hoe de toekomst eruit ziet en op welke manier ze de doelstellingen kunnen behalen.

Datagebruik voor betere prognoses en scenarioplanning

Het gebruik van kwaliteitsdata voor onder meer prognoses en scenarioplanning helpt om  sneller en beter geïnformeerde strategische beslissingen te nemen. Technologieën zoals cloud computing, AI en machine learning zorgen ervoor dat de CFO’s duizenden datapunten over verschillende systemen in bijna real-time kunnen analyseren, waardoor trends en afwijkingen met meer snelheid en nauwkeurigheid kunnen worden vastgesteld.

Door inzicht te geven in de belangrijkste bedrijfsdata en te laten zien wat de impact is op efficiëntie en financiële prestaties, kunnen CFO’s het verschil maken in hun organisatie

Drie tips voor CFO’s die een strategische partner willen zijn

De toename van beschikbare financiële data en het gestegen strategische belang van cashflowplanning bieden CFO’s de kans om een strategische partner van de CEO te worden. Er zijn drie belangrijke aandachtspunten als je een strategische CFO wilt zijn:

1. Blijf dichtbij het bedrijf en wees nieuwsgierig

Strategische CFO’s wonen vele vergaderingen bij en communiceren met het hele bedrijf. Zij plaatsen hun team op verschillende afdelingen om een goed overzicht van de organisatie te krijgen. De CFO moet weten waar het commerciële team mee worstelt of hoe het verkoopteam presteert.

 2. Data op de eerste, tweede en derde plaats

De CFO heeft toegang tot een schat aan data die andere delen van het bedrijf kunnen informeren. Om als strategisch adviseur te worden gezien, moet hij of zij vaststellen waar het slim is om datarapporten te delen om het proces of de efficiëntie van iemand anders in de organisatie te verbeteren.

 3. Stap buiten je comfortzone

Als een bedrijf een uitdaging heeft met design, en ze hebben niet de capaciteit om dat probleem op te lossen, kan een proactieve CFO de kans grijpen om te ondersteunen. Zij kunnen vragen stellen, het probleem goed begrijpen en hulp bieden door bijvoorbeeld het opzetten van projectmanagement of een geschikt proces.